Ik geef iemand met MS werk en dat is een goed idee
Toen Lies kwam solliciteren bij marketingbureau Darvin heeft ze niks gezegd over haar ziekte. Zoals de meesten in haar situatie. Simpelweg uit schrik om geen kans te krijgen, want eerlijkheid wordt vaak afgestraft als je een chronische ziekte hebt. Lies heeft namelijk multiple sclerose.

Dat kwam ik pas enkele weken later te weten. Lies kwam me zenuwachtig vertellen dat ze onverwacht in behandeling moest voor MS wegens een opstoot, en dat ze dus een dag afwezig zou zijn. Ze was verbaasd toen ik niet negatief reageerde. Waarom zou ik?

Iedere werkgever gaat het volgende beamen: werken met personeel is risicovol. Je komt dagelijks voor verrassingen te staan en mensen handelen niet altijd volgens verwachtingen. Zo wordt ieder personeelslid eens ziek, kunnen ze relatieproblemen hebben of andere zorgen dat hun hoofd weghaalt bij het werk. Puur zakelijk bekeken: ik ken het risico van Lies, waardoor ik minder voor verrassingen kom te staan. Ik weet dat ze soms eens een behandeling nodig heeft en dat een verkoudheid grotere gevolgen kan hebben. Het is soms gewoon beter je risico exact te kennen als werkgever.

Los van het gekende risico, krijg ik als werkgever ook heel wat in de plaats. Voor Lies valt de stress weg om haar werkgever teleur te stellen, want ik weet waarom ze af en toe afwezig is. In ruil krijg ik dankbaarheid en een dubbel en dik gemotiveerde werknemer, die meestal als eerste op kantoor is. Ik had Lies ook aangeworven indien ze op haar sollicitatie had gezegd “Ahja sidenote: ik heb ook MS”. Simpelweg omdat ik overtuigd ben van haar kwaliteiten. Alleen merk ik op dat niet elk bedrijf mijn redenering volgt.

Waardoor mensen met een chronische ziekte niet altijd eerlijk kunnen zijn tegen hun werkgever en er een situatie ontstaat van wederzijds onbegrip. Dat is gewoon jammer. Want geef toe: we hebben nood aan goede werkkrachten en een chronische ziekte heeft geen invloed op het resultaat van het werk. Eventueel wel op het aantal dagen tewerkstelling.

Wat ik ook merk: voor Lies is het een ontzettend voordeel om dichter bij huis te werken, glijdende uren te hebben en een rechtstreekse lijn met haar baas. Dat is iets wat veel KMO’s kunnen bieden aan hun werknemers, beter dan grotere stuggere bedrijven.

Nu zijn het net die kleinere KMO’s die een groter risico nemen bij een tewerkstelling en bij het wegvallen van een personeelslid echt in de problemen komen. Het gaat dan vaak over het gegeven “1 maand gewaarborgd inkomen”. Mocht ik politiek actief zijn, zou ik hier een maatregel rond verzinnen. Leg dat risico bij het collectief en je zal zien dat de tewerkstellinsgraad bij deze doelgroep zal stijgen. Het topic zal in één klap ook beter bespreekbaar zijn tussen werknemer en werkgever.

Darvin is een klein bedrijf met zo’n 5 tewerkgestelden en 1 baas. We helpen bedrijven met hun (online) reclame, website, social media, ontwikkeling van hun huisstijl. Lies is onze webdesigner en wij staan met heel het Darvin-team volledig achter haar. Ze is eigenlijk wel zo’n beetje onze lokale heldin. Samen beklimt ze met haar zus (die ook MS heeft) de Mont Ventoux en zamelen ze geld in voor de MS Liga. Kijk zelf maar wat ze doen: www.msisterstothetop.be

Ik wens elke andere onderneming ook iemand als Lies toe: een werknemer die supergemotiveerd is en kwaliteit levert.


Geschreven door
Vincent Trienpont
CEO Darvin
vincent@darvin.be

Darcave

Pr. Thuysbaertlaan 12B
9160 Lokeren

  +32 (0)9 298 06 96

  info@darvin.be